Effektiva tips för att dämpa ljud i rum

De allra flesta har någon gång upplevt att ljudnivåerna varit alldeles för höga i ett rum. Antingen på sin arbetsplats, i sitt hem eller också både och. Oavsett vart man haft denna upplevelse är det viktigt att försöka få bukt med problemet. Låt oss därför berätta mer om hur du effektivt kan dämpa ljud i ett rum!

 

Innehåll

  • Därför bör höga ljudnivåer tas på allvar
  • Så kan du dämpa ljudnivån i ett rum
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Därför bör höga ljudnivåer tas på allvar 

Höga ljudnivåer bör alltid tas på största allvar. Oavsett om man upplever dem på sin arbetsplats eller i sitt hem. Att utsättas för förhöjda ljudnivåer kan nämligen leda till allvarliga hälsorisker. Framförallt om nivåerna är beständiga och man vistas i dem under en längre tid.

De höga ljudnivåerna kan leda till såväl tillfälliga som permanenta problem såsom ljudkänslighet, hörselnedsättningar, sömn- och koncentrationssvårigheter, ökad trötthet, ständig huvudvärk och förhöjt blodtryck för att bara nämna några.

Som du kan se är de potentiella konsekvenserna allvarliga. Och många. Höga ljudnivåer bör därför tas på största allvar!

 

Så kan du dämpa ljudnivån i ett rum

Så, hur går man då tillväga för att minska de höga ljudnivåerna i ett rum? Nedanför delar vi med oss av tre effektiva tips:

 

1. Inred med mjuka material 

Ett av de enklaste sätten är att inreda rummet med så många mjuka material som möjligt. Exempel på sådana är gardiner, stolar med mjuk vaddering, fåtöljer, soffor, kuddar, filter och liknande.

 

2. Montera ett akustiktak

Det är inte alltid som de mjuka materialen är tillräckliga för att minska ljudnivåerna. I vissa miljöer är det inte heller lämpligt att inreda rummet med textilier och mjuka möblemang. I dessa fall kan det istället vara fördelaktigt att montera ett s.k. akustiktak.

Ett akustiktak kan monteras i de allra flesta miljöer. Vad som gör dessa tak unika är att de är tillverkade av unika material som effektivt fångar upp och eliminerar överflödigt ljud. Något som medför att akustikmiljön blir behagligare och risken för allvarliga hälsorisker minskar.

 

3. Komplettera med väggabsorbenter

Ytterligare ett alternativ är att montera väggabsorbenter i rummet. Antingen istället för ett akustiktak eller också som ett komplement. Vi rekommenderar det sistnämnda.

Precis som akustiktaken är väggabsorbenterna tillverkade av speciella material som effektivt fångar upp och eliminerar överflödigt ljud. En stor fördel är att de går att få i en mängd olika storlekar och utföranden, vilket gör att de kan ackompanjera den övriga inredningen på ett tillfredsställande sätt!

 

Ta hjälp av Allakustik

Som du säkerligen märkt finns det många anledningar till varför du bör göra allt som står i din makt för att dämpa höga ljudnivåer. Önskar du hjälp med detta? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Allakustik Under(bara)tak.

Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta en passande lösning för just dig. Dessutom har vi möjlighet att hjälpa dig i den utsträckning som önskas. Oavsett om du endast vill inhandla material eller också önskar hjälp genom hela processen, från projektering till montering.

Utforska vår produktkatalog, besök någon av våra butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö eller hör av dig till oss. Vi ser fram emot att höta från dig!