Att tänka på när du ska köpa nytt innertak

Är det dags att skaffa sig ett nytt innertak i hemmet eller på arbetsplatsen? Då finns det en hel del saker att tänka på för att allt ska gå som du vill. Ju noggrannare planering, desto mindre huvudvärk. Låt oss därför dela med oss av en handfull saker som du bör tänka på när du ska köpa ett nytt innertak!

 

Goda anledningar att skaffa ett nytt tak

Det finns många goda anledningar att investera i ett nytt innertak. Nedanför har vi samlat några av de allra främsta:

 

1. Det förhöjer rummets visuella utseende

Med ett nytt innertak förhöjs det visuella utseendet. Det bidrar till en tilltalande helhetskänsla som ackompanjerar den övriga stilen och inredningen på ett föredömligt sätt!

 

2. Det ger en förbättrad akustik

En annan fördel med att satsa på ett nytt innertak är att det leder till en förbättrad akustik i rummet. Inte minst om du väljer att satsa på s.k. akustiktak.

 

3. Det ger en ökad brandsäkerhet

Det är däremot inte enbart akustiken som förbättras. Även brandsäkerheten ökar. Framförallt om du är noggrann i ditt materialval och väljer ett brandklassat undertak.

 

4. Det ökar värdet på din bostad eller fastighet

Att investera i ett nytt innertak kan kännas som en kostsam investering. Och visst kostar det en hel del pengar, men glöm inte att det också ökar värdet på din bostad eller fastighet.

 

5. Det ger en trevligare inomhusmiljö

Sammanfattningsvis leder alla dessa faktorer till att inomhusmiljön i din bostad eller fastighet blir trevligare att vistas i. Såväl trivseln som säkerheten ökar!

 

Tips till dig som ska köpa ett nytt innertak   

Så, vad ska man då tänka på när man ska köpa ett nytt innertak? Nedanför har vi samlat fem saker som är viktiga att tänka på:

 

1. Vilket material ska du välja?  

En av de allra viktigaste sakerna att fundera över är materialvalet. Möjligheterna är minst sagt många och beroende på vilka krav som finns på allt ifrån det visuella till säkerheten, är vissa alternativ bättre lämpade än andra.

Nedanför har vi samlat några av de tillgängliga alternativen:

 

  • Akustikskivor – Precis som namnet antyder är dessa undertak tillverkade med akustik i åtanke. De absorberar överflöda ljud och minskar ljudnivåerna i såväl hem som på arbetsplatser. En annan fördel är att de finns tillgängliga i en mängd olika färger och utföranden, vilket innebär att de även är visuellt tilltalande.

 

  • Träullsskivor – Träull är ett unikt material som bjuder på många goda egenskaper. De är både fuktbeständiga, brandtåliga och ljudabsorberande, vilket gör att de lämpar sig utmärkt att använda på arbetsplatser, i simhallar, gymnastiksalar och en rad andra platser.

 

  • Metalltak – Ett populärt alternativt på offentliga platser, i gallerior, restauranger och andra platser där man vill ingjuta en modern och exklusiv känsla.

 

2. Vad önskar du från det visuella?

Som vi varit inne på tidigare gäller det att fundera över det visuella. Det gäller att välja ett innertak som ackompanjerar den övriga inredningen och stilen.

 

3. Ska du ha samma innertak i alla rum?

Såväl inredningen som stilen kan skilja sig åt mellan olika rum. Det kan därför vara en bra idé att fundera om du ska ha samma tak i alla rum eller om du ska variera dem.

 

4. Finns det några särskilda krav på akustik och brandsäkerhet?

I nybyggda bostäder kan det finnas särskilda krav på brandsäkerhet. Likaså kan det på arbetsplatser finnas särskilda krav på ljudnivån. Det gäller därför att kontrollera ifall det finns några särskilda krav och investera i ett adekvat innertak.

 

5. Behöver du dölja rördragningar eller liknande?

Många som byter innertak, inte minst på arbetsplatser, väljer att montera ett nytt tak på det befintliga och därigenom dölja ventilationsrör och andra rördragningar. Ska du kanske göra detsamma?

 

Ta hjälp av Allakustik Under(bara)tak

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa ett nytt innertak. Önskar du däremot hjälp med att välja rätt produkter och installera dessa, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik Under(bara)tak!

Vi erbjuder ett stort utbud av akustiktak, väggabsorbenter och tillbehör. I vår produktkatalog hittar du allt du kan tänkas behöva för att skapa en trevligare inomhusmiljö i ditt hem eller på din arbetsplats.

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte på att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna genom hela processen – från beställning till montage.