Så blir du av med störande ljud från ventilationen

Du har troligtvis upplevt det förut – ett konstant susande ljud från ventilationen som tenderar att driva en till vansinne. Och faktum är faktiskt att detta ljud kan resultera i allvarliga hälsorisker. Vi tänkte därför berätta mer om vilka regler som gäller samt hur du går tillväga för att få bukt med problemet!

 

Innehåll 

  • Hur höga får ventilationsljuden vara?
  • Risker med att utsättas för lågfrekvent ljud
  • Tips för att bli kvitt störande ljud

 

Hur höga får ventilationsljuden vara?

Vad många inte är medvetna om är att det finns tydliga regler för hur mycket ventilationen får låta, framförallt på arbetsplatser. I Arbetsmiljöverkets författningssamling om buller går det att läsa att riktvärdet för kontinuerliga störningar, vilket inkluderar lågfrekvent oljud orsakat av ventilationsanläggningar, är 35 decibel.

För att summera det hela får alltså ventilationen inte låta högre än 35 decibel.

Som tidigare nämnts gäller detta riktvärde på arbetsplatser, men det är minst lika viktigt att följa dem även hemma. Annars löper du risk att drabbas av allvarliga hälsorisker, vilka du kan läsa mer om här nedanför.

 

Risker med att utsättas för lågfrekvent ljud

Lågfrekvent ljud, tillsammans med alla andra typer av oönskade ljud, utgör en stor fara för oss människor. Inte minst om vi utsätts för dem konstant och under längre perioder. Som exempel kan det medföra följande problem:

  • Ökad stress
  • Försämrad koncentrationsförmåga
  • Sömnsvårigheter
  • Ökad trötthet
  • Förhöjt blodtryck
  • Konstant och oförklarlig huvudvärk
  • För att bara nämna några…

Upplever du problem med störande ljud från ventilationen bör du således ta dem på allra största allvar. Ta adekvata åtgärder för att bli kvitt oljuden!

 

Tips för att bli kvitt störande ljud

Det finns många sätt som du kan bli kvitt störande ljud från ventilationen. Ett av de enklaste och effektivaste är däremot att dölja synliga system och dragningar med ett ljuddämpande undertak.

Genom att placera ett ljudabsorberande tak i lokalerna så kan susande, brummande, visslande och andra störande ljud minska. Förutom att oljuden från ventilationsanläggningen minskas så dämpas även andra ovälkomna ljud.

 

Handla hos Allakustik Under(bara)tak 

Om du önskar att minska störande ljud från ventilationen, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik Under(bara)tak. I vår produktkatalog hittar du nämligen ett stort utbud av högpresterande akustiktak från marknadsledande varumärken.

Du är också varmt välkommen att besöka någon av våra fysiska butiker i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Tveka inte heller på att höra av dig till oss vid eventuella frågor eller funderingar!