Akustikplattor från Troldekt – en köpguide

I över 85 år har danska Troldekt utvecklat och producerat högpresterande akustikplattor av miljövänliga material. Låt oss därför berätta mer om Troldekt, deras produkter och deras många användningsområden!  

Men först – kort om företaget

Som tidigare nämnts har Troldekt utvecklat och producerat miljövänliga akustikplattor i över åtta decennier. Historien sträcker sig däremot längre tillbaks än så. I mitten på 1800-talet slog nämligen affärsmannen J. C. Seidelin upp dörrarna till Århus första butik med inriktning på byggmaterial.

Efter att framgångsrikt ha drivit sin butik i drygt 20 år, bestämde sig Seidelin att sälja sin bygghandel till Louis Hammerich. Även han driver framgångsrikt butiken vidare, och förvärvar även en större fastighet för att kunna utöka sortimentet och möta den ökade efterfrågan.

Det hinner därefter bli ett nytt sekel och Hammerich bestämmer sig för att ombilda företaget till ett aktiebolag. Strax efteråt, i samband med att det första världskriget bryter ut, stöter företaget på patrull och omsättningen minskar. Bara för att återigen öka efter krigets slut.

Det är också några år efter krigets slut som man började experimentera med vad som senare skulle bli deras signaturprodukt – Troldekts träullsplattor. Resten är, vad man brukar säga, historia!

Troldekt har sedan 1930-talet expanderat kraftigt och idag säljs deras miljövänliga träullsplattor över hela världen. Sedan 2017 finns man även i Sverige via sitt dotterbolag Troldekt AB.

Mer information om Troldekts akustikplattor

Akustikplattorna från Troldekt har snabbt blivit ett populärt alternativ vid nybyggen och renoveringar i Sverige. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på dess många fördelar och användningsområden.

Ända sedan starten 1935 har akustikplattorna tillverkats av två material – trä och cement. Två naturliga och lokala material som hämtas under moderna, miljövänliga förhållanden. Tack vare detta kan man erbjuda en hållbar lösning, vilket allt fler efterfrågar!

För att lära dig mer om hur de hållbara träullsplattorna tillverkas, kan du med fördel kika in nedanstående filmklipp, i vilken du får hänga med från råvara till slutprodukt:

Förutom den hållbara tillverkningsprocessen och slutprodukten, har Troldekts produkter också många goda egenskaper och användningsområden. Kombinationen av trä och cement ger exempelvis plattorna unika ljudabsorberande egenskaper, vilka säkerställer en god akustik i en mängd olika lokaler – allt ifrån badhus till gymnastiksalar, skolor, sjukhus, shoppingcenter m.fl.

En annan fördel med att använda en kombination av trä och cement, är att plattorna får en naturlig elasticitet, vilket gör att de kan användas i fuktiga miljöer samtidigt som de ger ett bra brandskydd.

För att plattorna även ska vara visuellt tilltalande i de miljöer där de används, finns de tillgängliga i en mängd olika färger, ytstrukturer, kanter, mått, tjocklekar och monteringssystem.

Köp dina akustikplattor hos Allakustik 

Om du är intresserad av Troldekts akustikplattor, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi lagerhåller många av deras produkter i våra butiker, vilka återfinns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom kan vi hjälpa dig med installation i såväl små som stora projekt!

Tveka inte på att ta kontakt med oss vid eventuella frågor eller funderingar.