Hur kan man minska buller? Vi ger dig sex tips

Buller och höga ljudnivåer är ett utbrett problem på arbetsplatser. De upplevs oftast på kontor, skolor, gympasalar, simhallar och industrier för att bara nämna några. Med anledning av detta tänkte vi dela med oss av sex effektiva tips som du kan använda för att minska bullret på din arbetsplats!

 

Därför är det viktigt att ta itu med bullret 

Allra först hade vi däremot tänkt redogöra för varför det är så viktigt att ta itu med bullerproblematiken. Höga ljudnivåer är nämligen inte enbart irriterande, utan det kan till och med vara skadligt för dig och dina medarbetares hälsa. Även låga ljudnivåer kan över tid leda till allvarliga hälsorisker.

Som exempel kan bullret medföra:

  • Försämrad koncentrationsförmåga
  • Försämrad sömn
  • Ständig huvudvärk
  • Ökad stress
  • Högt blodtryck

Med så pass allvarliga risker gäller det att ta problematiken på allvar!

 

Så kan du minska bullret på din arbetsplats 

Så, hur kan man då minska buller? Nedanför hittar du sex tips som hjälper dig med detta:

 

1. Investera i tyst arbetsutrustning

Om du arbetar inom industrin eller på någon annan arbetsplats där det förekommer många högljudda maskiner, kan det vara en god idé att investera i arbetsutrustning och maskiner som är så tysta som möjligt.

 

2. Genomför bullerminskade åtgärder 

Oftast räcker det däremot inte med att enbart investera i tystare arbetsutrustning. Man kan även vara tvungen att genomföra andra bullerminskande åtgärder som att placera maskinerna på ett mjukt underlag.

 

3. Informera och utbilda personalen

Informera dina medarbetare om vilka risker som bullret kan medföra och varför det är så viktigt att minska det. Något annat som brukar vara behjälpligt är att utbilda medarbetarna i hur de kan använda arbetsutrustning och agera för att minska ljudnivåerna.

 

4. Inred med ljuddämpande material

Att inreda lokalerna med mjuka och ljuddämpande material gör oftast susen för att minska bullret. För att lära dig ännu mer om detta, rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel där vi tipsar om fem ljuddämpande material.

 

5. Minska utbredningen  

Trots att de mjuka och ljuddämpande material hjälper till att minska ljudnivåerna, är de inte tillräckliga. För att minska utbredningen av ljudet kan det vara nödvändigt att installera akustiktak eller ljudabsorbenter i lokalerna.

 

6. Skilj på bullrig och tyst miljö

Om det finns platser som är väldigt bullriga på arbetsplatsen, exempelvis där man arbetar med maskiner, bör dessa vara skilda från övriga utrymmen. Se till att medarbetarna kan få en paus från bullret!

 

Ta hjälp av Allakustik Under(bara)tak 

Hos oss på Allakustik Under(bara)tak hittar du allt du kan tänkas behöva för att minska buller och höga ljudnivåer. I vår produktkatalog hittar du såväl väggabsorbenter som akustiktak från marknadsledande varumärken.

Ytterligare en fördel med att handla hos oss är att vi kan hjälpa dig genom hela processen – från projektering och beställning till montage. Med över 25 års erfarenhet kan vi garanterat hitta en lämplig lösning för just dig!